Sunday, May 30, 2010

Ilmu + Amal..

Bismillahi wal hamdulillah

Kelajuan taipan penaip terhenti sebaik sahaja terpandang akan satu slot drama di televisyen yang memaparkan sesuatu yang amat tidak patut disiarkan oleh salah sebuah saluran televisyen nasional negara ini yang membenarkan aksi-aksi sedemikian dipaparkan. Maka tidak hairanlah kes-kes buang bayi serta keruntuhan akhlak semakin membarah di kalangan remaja akibat dorongan persekitaran sebegini. Sangat tidak relevan bilamana semua pihak mula menyedari mengenai perbuatan yang sangat tidak bermoral ini namun media elektronik seolah-olah tidak mempedulikan langsung mengenai hal ini. Teringat kata-kata seorang rakan "cara untuk memberikan pengajaran kepada umum melalui media adalah bukan dengan cara mendedahkan sisi-sisi negatif tetapi menonjolkan sisi-sisi yang positif”. Realitinya, di Malaysia 98 % menayangkan sisi negatif,manakala adegan ’insaf’ hanya terdapat di hujung cerita.

Pada kali ini, penaip ingin berkongsi secarik pengalaman berada di SMK Bukit Mewah selama 4 minggu. Ia merupakan pengalaman baru buat penaip. Menyelami kehidupan sebenar di luar lingkungan masyarakat kampus dan mula menyedari di sinilah medan dakwah yang sebenar. Di sinilah tempatnya di mana semua teori yang dipelajari akan dipraktikkan, bukan sahaja ilmu yang diperolehi di dewan-dewan kuliah malah ’mutiara-mutiara’ berharga yang dikutip bersama sahabat-sahabat seperjuangan.

Alhamdulillah,menghadapi karenah pelajar-pelajar tingkatan satu yang baru mula ingin mengenali alam peringkat menengah sangat mengujakan penaip. Mereka masih ’fresh’ dan sangat mudah terpengaruh dengan sebarang anasir- anasir baru yang muncul dalam hidup mereka. Jadi sebarang ilmu yang diturunkan kepada mereka, mereka lebih mudah menerima dan menurut. Namun, cabaran mempunyai pelajar yang menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa ibunda merupakan salah satu masalah komunikasi terbesar yang dihadapi oleh penaip. Alhamdulillah, ini merupakan salah satu hikmah penaip ditempatkan disini. Medan untuk mengasah kemahiran bertutur 100% dalam bahasa Inggeris. Tabiat penaip yang tidak suka bertutur di dalam bahasa Inggeris selama ini benar-benar menjerut penaip, ilmu yang dipelajari perlu diamalkan dan dipraktiskan. Akibatnya, seminggu pertama penaip di sini lebih banyak mendengar daripada bercakap. Alhamdulillah, cikgu pembimbing hanya membenarkan penaip masuk ke kelas ketika minggu kedua penaip berada di sana. Subhanallah, ’they talked too fast and 3 or 4 person speak at the same time’. itu komen yang penaip berikan kepada guru pembimbing apabila ditanya mengenai komen untuk kelas pada hari kedua berada di sana. 49 mad'u di dalam satu kelas memerlukan kesabaran,kreativiti untuk mengawal keseluruhan kelas, aktiviti yang melibatkan penglibatan semua dan yang paling penting, pastikan suara anda didengari oleh mereka yang berada di belakang kelas.

Peristiwa 1.

Penaip: “try to remember those words, and i will ask you to write those words after 30second, starting from now”

Yogan: “I don’t need to remember it, just tell me the words, I already know how to spell it”.

( ego mereka sangat tinggi.. mm.. ketika ujian ejaan diadakan, yogan tersalah eja satu perkataan.. )

Peristiwa 2

Srilingam: Teacher, it’s useless teacher.

Vishi: Teacher, he says u’re useless teacher.

Penaip: I heard that.

Srilingam: No, teacher. I did’nt mean you teacher, sori teacher, I did’nt mean it’s for you.

Penaip: it’s ok dear. I used to it ( heh, nasib baik aku biasa kena provoke kat luar)

Srilingam: teacher, sori teacher. sori..

Penaip: (tersenyum).. its ok, just go on with the activity..

(Salah satu contoh putar belit fakta. Penaip tahu Srilingam tidak ada niat untuk mengutuk penaip. Kita harus meneliti dan menilai dahulu sebelum melakukan apa-apa tindakan. Sehingga abis waktu kelas, Srilingam berjumpa penaip secara peribadi dan memohon maaf berkali-kali. mereka sangat suka meminta maaf..)

Sangat banyak peristiwa yang menarik berlaku disini.. InsyaAllah, sekiranya ada kesempatan, penaip akan kongsikan bersama pembaca sekalian..

~ Ilmu tanpa amal ibarat pohon tidak berbuah~

1 comment:

Ahmad Tajuddin Abdullah said...

subhanallah,besar ujian menghadapi sume kerenah tuh..moga ukhti terus tabah demi kelansunagn dakwah....