Saturday, November 13, 2010

Ujian adalah Tarbiyyah dari Allah

Bismillahi wal Hamdulillah..

Allahu Rabbi.. Luruh jantung ini setelah bertalu-talu berita sahabat-sahabat seperjuangan yang ditimpa ujian diterima oleh penaip.. Bermula dengan sahabat dari UNIMAP yang dikhabarkan berkemungkinan akan lumpuh, dan sahabat yang paling hampir dengan kami iaitu Syamila yang disahkan menghidapi jangkitan kuman di dalam darahnya, diikuti Aisyah Saad yang baru kebah dari demam panas yang kuat.. Kemudian adik-adik muslimin yang disyaki jangkitan demam denggi.. Seterusnya, adik kepada Aiman yang kembali ke pangkuan Sang Pencipta dan yang terbaru Siti Esah dan Maisarah yang mengalami kemalangan ketika pulang di kampung halaman di Kelantan dan berada dalam kondisi kritikal.. Begitu juga dengan beberapa sahabat lain yang diuji oleh Allah dari segi kesihatan yang tidak disebutkan disini.. Moga Allah kuatkan kalian untuk menerima ujian ini..

" Apakah manusia mengira bahwa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, "kami telah beriman," dan mereka tidak diuji?"
( Surah Al-'Ankabut:2)


Sabda Rasulullah, “Tidaklah seorang mukmin ditimpa kesedihan, nestapa, bencana, derita, penyakit, hingga duri yg mengenai dirinya, kecuali Allah dengannya, akan mengampuni
kesalahan-kesalahannya..”

Moga ujian-ujian ini menjadi kifarah dosa buat kita dan sebagai salah satu medan muhasabah bersama.. Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara dan hubungan di antara mereka diibaratkan seperti anggota tubuh manusia, jika sakit salah satu anggota maka anggota-anggota yang lain akan turut merasai sakitnya itu..

Astaghfirullahal 'Azim... Ya Allah, ampunkanlah dosa - dosa kami yang telah lalu dan yang akan datang, yang kami sengajakan dan yang tidak kami sengajakan, yang kami zahirkan dan yang kami sembunyikan.. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani...

~ Kita biasa sediakan perancangan hidup untuk jangka masa tertentu, bagaimana pula dengan 'perancangan mati'?? Kematian itu pasti,Hidup hanyalah sementara...... Renung-renungkan~No comments: