Thursday, December 18, 2008

Planned By Youths...


Salam'alaik....

Penaip cukup tertarik dengan sedutan Buletin Utama TV3 pada 17 Disember 2008 yang memaparkan mengenai satu rusuhan terancang yang dilakukan oleh remaja2 di Greece di mana mereka merempuh masuk ke stesen televisyen utama negara itu ketika tayangan ucapan perdana menteri itu sedang disiarkan dan menggesa penduduk menyertai mereka berdemonstrasi di jalanan. Lalu penaip mencari mengenai berita ini di ruangan maya dan akhirnya menemui laman Greece TV News.. Berikut merupakan apa yang penaip temui setakat ini..
Siri2 rusuhan yang bermula pada 7 Disember lalu merupakan satu ledakan luahan perasaan sebaik sahaja seorang remaja yang ditembak mati oleh polis dikebumikan. Kejadian itu berlaku pada hari Sabtu 6 Disember 2008 apabila seorang pegawai polis menembak mati seorang remaja berusia 16 tahun yang dikenali sebagai,Alexandros Grigoropoulos. Greece, merupakan sebuah negara dimana seorang daripada lima orang penduduknya merupakan rakyat yang berada di bawah status kemiskinan, telah menyaksikan kebangkitan gelombang anti-kerajaan dan bantahan di kalangan remaja, beberapa bulan kebelakangan ini. Ini adalah berikutan ekonomi dunia yang semakin merudum dan kelembapan kerajaan Greece menanganinya. Dalam satu kenyataan polis berkata, seorang pegawai polis telah melepaskan 3 das tembakan selepas keretanya telah diserang oleh sekumpulan remaja yang berjumlah kira-kira 30 orang di tempat kejadian,Exarchia. Pegawai polis yang menembak Alexandros itu berkata, tembakan yang dilepaskannya adalah tembakan amaran kepada kumpulan remaja itu, namun seorang saksi memberitahu pihak Greek TV, pegawai polis itu sememangnya mengacukan senjatanya ke arah mangsa. Ianya merupakan kejadian pertama sejak 1985 yang melibatkan kematian yang berlaku di kalangan pendemonstrasi dan polis. 1985 menyaksikan hampir setiap hari kematian yang berlaku dikalangan polis dan pendemonstrasi..

Berikut merupakan kenyataan Perdana Menterinya..
Prime Minister Costas Karamanlis, whose government has been rocked by scandal and an economic slowdown, pledged action in a public apology to the father of the dead boy.
"I know nothing can relieve your pain, but I assure you ... the state will act, as it ought to, so that yesterday's tragedy won't be repeated," he said. "
huhu.. kenyataan yang cukup tenang.."

Penaip cukup kagum dengan keberanian remaja-remaja di Greece dimana selepas kejadian yang menimpa Alexandros, mereka bangkit membantah kekejaman polis. Kini, sudah masuk 2 minggu rusuhan di Greece berlaku dan keadaan di sana memang sangat dahsyat kerana kebakaran kenderaan, bangunan, berada di mana-mana... Bukan kedahsyatan kemusnahan di negara itu yang penaip kagumi, namun melihat semangat dan keberanian remaja-remaja di negara itu membuatkan penaip terfikir jika kematian Alexandros membangkitkan beribu-ribu remaja di Greece berdemonstrasi selama hampir 2 minggu disebabkannya, bagaimana pula dengan kita, apabila hak2 kita dinafikan??? Hakikatnya, kematian Alexandros merupakan satu ledakan untuk menyedarkan pihak2 berkenaan dan membuka mata orang ramai akan kekejaman pihak polis (dan pihak2 tertentu akibat tidak memberi perhatian kepada bantahan2 yang dilakukan). Bayangkan sekiranya rakyat tidak bangkit menentang perkara ini, entah berapa banyak lagi nyawa yang tidak berdosa akan dikorbankan.. Bantahan ini hanyalah satu revolusi sosial oleh remaja-remaja yang terdesak apabila melihatkan tiada masa depan bagi mereka berikutan nilai gaji bagi pekerja2 di negara itu jatuh merudum dan gejala korupsi yang kian bernanah di setiap peringkat..

~ "None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free." -Goethe ~

No comments: