Monday, November 17, 2008

CeRiA-cEriA SeLaLu!!!

Salam'alaik.. Alhamdulillah... Baru bis jawap paper literature.. Perkara yang lepas usah dikenang.. Biarlah ia berlalu pergi, yang penting apa yang akan kita hadapi slps ini... Biarlah paper literature 2 berlalu..... Huhu.. Tawakaltu'Alallah.. Penaip (lps ni nk bahasakan diri sebagai penaip la.. :p)nak kongsi sesuatu ngn sahabat semua.. Jom baca artikel ni..
sumber: http://pamiesz.blogspot.com

ade le satu hari tu teman tengah duk belek2 laptop ostat nik.. tetibe mata teman ni tertumpu pada satu file dalam folder anime.. lalu hati kecik ini terus berkata sambil membayangkan kenangan zaman2 silam.. "ni cite yang aku tengok masa kekecik dulu.. mane pulak mamat ni dapat.. dulu mase zaman tu memang tepengaruh gile2 punyelah ngan cite nih.." nak tau cite ape? tengok gambo kat bawah neh..

mesti kome kenal kan kete ni kete ape.. tipu la kalo kome tak main natang nih dulu.. hehehe..

DASH YANKURO

cite yang teman maksudkan tu adelah cite dash yankuro.. dulu masa skolah rendah wabak cite ni mule merebak dikalangan bebudak skolah.. kalo tak silap ingatan yang masih belum hilang ni.. dalam darjah 3 atau 4 gitulah.. masa tu memang kuat tol pengaruh cite ni.. kitorang sanggup kumpui duit blanje skolah untuk membeli kete menan yang dinamakan kete tamiya tuh.. sanggup tak makan weh masa waktu rehat.. mase tu kete yang jenama tamiya memang mahey2 jugak regenye.. mencecah RM50.. tu blom masuk sparepart nak tuko enjin itam lagi..

kitorang siap ade tubuhkan team lagi.. kunon2 nak chalenge team lain macam team dash warrior dalam cite tu la. mane2 manusie yang tak berkemampuan mengumpui duet blanje skolah untuk beli kete tamiya.. ade pilihan lain tuk deme.. masa tu sape yang pakai kete tamiya kire kaye la.. yang kurang kaye tu pakai kete auldey ke audley lebih kuang tu la bunyinye.. murah sikit regenye.. teman sniri pun memule pake kete auldey ni.. bile dah berjaye ngumpui duit banyak sket teman pun bli le kete tamiya yang ori.. kete no 4 yg kale ijo tuh.. namanye cannonball milik pangkuro.. membe teman ade yang pake shooting star.. kete kale biru yang tayanye ade gerigi2 sket konon sesuai race kat tanah yang tak rate.. memula tuh cadang nak bli emperor tapi dah habes stok sebab glemer benor emperor tu.. yelah kan.. kete hero.. jadi masa tu orang kampung kate janji ade udah.. teman pun beli aje le cannonball.. janji bleh riak dan bangge ngan kengkawan yang miskin2 masa tu.. haha.. [kekecik ape aku tau.. tak blajo tasawuf lagi masa tu.. haha]

bile dah ade cannonball yang ori tu pun idak le reti2 nak besyukur lagi tuh.. rasa nak beli sparepart memacam plak.. [sifat manusia.. tak pernah cukup dengan apa yang ada..] lepeh tu nak beli spoiler plak.. tuko enjin.. nak beli litar race lagi.. nak beli sepit udang.. [kete mane ade sepit udang..tu beskal la ngong..] bila tak cukup duit siap curi duit mak dalam lemari lagi smate2 nak beli sparepart kete.. huhu.. jahat tui teman mase tu.. tapi satu mase tekantoi gak ngan mak.. kene basuh insap sampai nanes2.. lepeh tu insap dah tak mencuri dah sampai skang.. hehe.. dah mintak maap ngan mintak halal dah.. tunggu le mak kalo pamie dah keje nanti pami ganti balik dwet2 yang pami curi dulu tu ye.. rasa idak le banyak beno.. hehe..

lepeh tu bile mintak kat mak nak beli litar race kete mak tak bagi sebab membazir.. baik beli makan kate mak.. bile teman prast sebab tak dapat nak men kat litar.. maka litar semulajadi le yang menjadi mangse.. longkang2 kat skolah menjadi tempat pertandingan antare kengkawan.. tak cukup kat skolah.. balik umah pepetang main ngan bebudak skampung plak.. longkang tepi umah la pulak yg menjadi mangse.. bile dah bosan main dalam longkang.. mula la teman ngan kengkawan gi cari kayu kat stor blakang umah untuk dibuat kayu pemandu.. [yang macam kayu hoki tu.. alah kome pun tengok cite ni dulu kome tau le cemane ghopenye kayu tu..] semangat gile betukang buat kayu tu.. kunon blehla bagi kete tu kona2 melompat2 macam race dalam cite katun tu.. memang otak katun btui la.. bile dah siap kayu tu mula la main sambil merungut2 sebab kete tanak kona walaupun dah kene hentak ngan kayu tu.. asik tepikir2 camne plak katun tu bleh sentuh je kayu tu kat tepi kete tu ngikut je kona.. hahaha.. what a naive thinking.. ingat lagi masa tu kengkawan teman yang aktif main binatang ini adalah hanif dan hafiz.. rasenye dedua makhluk ni dah keje dah pun.. keje kfc kalo tak silap.. silap2 dah kawen beranak pinak dah.. kalo kome bace cite ni mesti kome rasa malu sebab tekenang balik zaman bebudak kita.. ngehehehe..

litar kedua yang menjadi mangse setelah kegagalan teman memujuk dan membodek mak membeli litar untuk men kat umah.. adalah litar race mingguan di paso rabu.. paso malam le.. kat situ la cine2 tayang kete power dan tunjuk bagus ngan kete2 deme yang dah habeh modifait tuh.. huh.. kaye blehlaa.. cume litar ni slalu teman tak main sangat.. sebab kompem kalah.. haha.. jadi teman pegi sane tetiap minggu untuk tengok orang race je.. dah le nak race kene bayo.. kire cam sewe litar jugak le.. maleh le teman.. baik teman gune duit wat beli cekocok ke.. murtabak ke..

udah2le tu cite pasal kete tamiya nih.. ngkome sume pun mesti tengah terkenang zaman ngkome bebudak dulu yedak? hehehe.. alah usah nak nipu le.. kalo ngkome lahir zaman2 baye teman.. lahir zaman2 80an ngkome mesti lalu jugak zaman2 ni.. toksah le nak blagak thiqah kunon2 daripade kecik dulu tak nengok cite2 katun gini.. ngeh3.. [ni cite pengalaman bebudak laki la.. bebudak pempuan tak berape nak pasti le plak aku ade ke yang join sama wat keje kurang pekdah ginih.. seingat aku bebudak pempuan ngajak aku men batu seremban ngan main tenteng je dulu.. jengket2 kapal terbang.. hahaha..]

team dash warrior.. warrior la sangat.. haha..

tengah2 teman nengok episod dash yankuro yang bertajuk "emperor didalam air" ni.. teman tegelak pulak sensorang sambil terasa macam muka jadi tebal malu kaw2 punye.. malu ngan diri sniri.. ostat os dah menjerit dah dari depan.. "hahhh tu apekehe pulak tu gelak sensorang kat blakang tuu! dah mereng kee~" dalam ati teman ni.. "tak sangke cite macamni yang aku nengok masa kekecik dulu.. rasa macam budak bodoh plak bila tengok balik masa dah beso ni.. hahaha.. cite macamni pun aku bleh tepengaruh.. rasa macam menyesal besungguh2 kumpui duit curi duit untuk mende2 cenggitu.. bleh plak pecaya plak tu mase tu.. hahaha.." memang kenangan tui la.. rasa lain bebenor tengok masa kekecik ngan tengok masa bebesor ni.. padehe cite yang same je.. sampai sanggup monteng skolah tuu.. punyela kuat pengaruh.. ngeh3..

selain daripada itu.. terdapat juga beberapa cerita lain lagi untuk dikongsikan bersama disini pada hari ini.. ceh.. skema le plak rasa ayatnye.. tak kesah le labuu.. teman cume nak kongsi je dah alang2 merapu ni bagi habeh jele.. bukan cite dash yankuro ni je yang menghantui bebudak masa zaman kita dulu.. ade lagi cite2 lain yang efeknye juge turut terkesan hingga ke hari ni.. rasanya kalau masa yang dihabehkan untuk tengok cite2 ni teman habehkan untuk ngapal Quran.. dah habis 30 juzuk siap ngan tafsir skali teman ngapal.. hehe..

ULTRAMAN

sape yang tak kenal otromen yang bertugas di jabatan memfire rasakse.. padahal cite same je.. bile dah sampai seru.. dah sampai ajal rasakse tu.. lampu kat dada otromen pun dah bekelip2.. lalu keluo le fire daripada lengan otromen yang tak bebulu tu.. tu jela pun ulang2 cite tetiap episod.. cume ade satu cite je yang teman ingat le sampai arini.. lain sket le jalan citenye.. tak silap cite otromen ace.. mase dia lawan resakse tu dia kalah.. pastu dia panggil adik dia datang tolong.. pastu kalah jugak.. resakse tu gune power ais.. abes sume beku.. sekor2 kalah.. pengabihnye abeh sume adik beradik makcik pakcik kaum kerabat sampai ke atuk dia semua kene beku.. pastu teman idak le ingat dah cemane ending cite tu.. otromen mane tah yang jadik hero slamatkan sume generasi otromen tu daripada kepupusan.. kalo ngkome ingat ngkome ce tulih kat dalam komen tu.. kalo ngkome ingat le.. tak payah le pulak ngkome nak susah payah cube nak ngingat plot cite tu sampai kome punye mukarar dan nota2 pekse yang kome dah hapey telupe terus.. hahaha..

ni otromen ace ngan otromen seven.. adik beradik lain bapak lain mak.. tapi ade bau2 bacang jugak la..

KESATRIA BAJA ITAM

kesatira baja itam.. suria baja itam.. hero blalang baja itam.. baja taik ayam itam.. memacam la nama orang panggil cite ni.. yang pentingnye mase ni cite ni pun bebudak layan pasal moto dia sempoi.. sambil2 tengok tu berangan2 la kunon dah beso nanti nak wat muto sniri macam tu jugak.. hahaha.. tapi skang cite ni upgrade dah.. kamen rider.. ade memacam siri.. geng2 dia pun dah ramai.. memacam rupe ade.. ade yg ensem.. gemok.. tinggi.. huduh.. beria.. memacam la.. mungkin kesatria baja itam yang first dedulu tu [the black] kawen ngan bini yang baka baik.. jadi zuriat2 dia pun ramai la melimpah2 ruah.. rezeki Allah kan.. takkan nak tolak.. hahaha..

eleh tunjuk hero depan awek dua orang tu bleh la.. cube kalo takde awek tu.. melengkor aje le kamenraider ni depan tibi nengok drama..

GABAN

ni satu lagi cite yang kalo sebut rasa memang semue orang tau la.. semangat gaban memang tak mampu nak disangkal lagi.. semangat yang tak tentu pasal.. setiap mase semangat aje.. daripada mula lahir resakse.. sampai resakse dah meletop pun semangat gaban memang tak pernah pudar.. kengkadang elok le kita contohi smangat ni.. tapi kengkadang tak baguih gak.. yela.. tempat yang orang suh relek2 sudah.. kita gi smangat tak tentu pasal.. tak kene jugak.. nampak pulak poyo dan beria tuh.. kene pulak kita semangat sangat cakap itu ini sembang kencang beno tengok2 kita pun 2x5 jugak buat macam ape yang kita cakap.. tak kene la tu amik semangat gaban buh dalam situasi ni.. relek2 sudeyy.. hehehe..

gaban yang tak penah ta3ban

FLASHMAN & MASKMAN

teman gemor bebeno nengok cite ni dedulu.. memang tak miss le.. tapi dah beso2 ni bile tengok balik rasa macam nak amik mesin masa doremon balik kezaman dulu tu dan duku kepala teman yang mase kecik tu sebab toksah le membuang mase nak fanatik bebenor ngan cite yang daripada mula sampai abeh buat2 power je lebeh kalahkan resakse siap ngan robot2la.. meriam beso keluo power la.. padahal sume blakon dalam studio je.. bandar2 tu sume kotak2 kosong yang dibentuk jadik bandor je.. kekecik dulu tau ape.. pecaye je bulat2 yang deme ni memang power sampai resakse yang nampak gah tu pun kalah ngan kacangnye.. padan muke sape suh pcaye.. huhuhu..


flashman pebret aku adelah flashlight.. haha.. aku minat yg kale ijo tuh.. tatau la sebabpe daripade kecit lagi aku memang minat kale ijo.. hehehe..

kalo aku cakap aku minat maskman kaler pink tu kome kate aku gatey plak.. jadi aku minat maskman yang kale itam tu la mase kekecik dulu..

DORAEMON

baru je tadi cakap pasey doremon.. doremon ngan deraman bukan orang yang same ye.. deraman ni name orang mlayu dedulu kale je.. asalnye bapak die bagi nama Abdul Rahman.. sedap dah nama tu.. tapi yelah.. orang mlayu ni gini le peelnye.. sume nak dipendek2kannye.. langsung takde makne.. Abdul Rahman jadi deraman je.. alang2 buh baik doremon je kan.. hahaha.. cite ni bleh kate legend jugak la dalam industri anime antarabangse.. seluruh plosok dunia menayangkan cite nih.. daripade bebudak sampai la ke orang tua pun layan jugak cite nih.. temasuk le anak2 buah teman yang jugak rajin ngumpui dvd doremon ni.. daripade segi kemajuan teknologi yang cite ni cuba pamerkan kire ok la.. positif.. jepun pun kita tau negara dia kan negara termaju didunia.. bayangkanla katun ni dilukis oleh fujio f fujiko [btui ke idak aku sebut nama dia ni ntah..] dah bape ploh taun dah.. masa zaman blum ada kemajuan tu kat dunia ni lagi dia dah membayangkan memacam bende yang akan ada pada masa depan.. dan kita tak terkejut bila sebahagian daripada apa yang telah diimaginasikan oleh dia dah pun ada pada zaman kita skarang.. tapi... ade tapi.. walaupun ade bagusnye bab menggalakkan perkembangan teknologi dan imaginasi bebudak tu.. ade pulak yang tak baguihnye.. timing cite ni on air teman memang tak berape nak stuju.. bukan tak berape.. memang tak stuju langsung le.. suke bebenor tayang cite2 yang bes camtu time megrib.. cite macam tu la yang buat bebudak sanggup tanak semayang megrib sebab tanak miss walaupun satu scene daripada plot jalan cite tu.. kalo pun smayang.. tunggu time iklan.. tu pun smayang patuk ayam.. kalo mak bapak teman.. sori le.. kalo udah dipanggil anak2nye smayang tanak gerak2 daripade depan tv tu.. dicabutnye plug tv tu dan ditariknye telinge teman suh smayang.. huhu.. kalo abang teman tu.. strategi dia berkesan sket.. dia wat2 duk dalam bilik air amik smayang lelame sket.. tunggu mak ngan abah smayang.. dengo je bunyi takbir abah angkat "Allahu Akbar" terus belari keluo bilik ayo sambung balik plug tv dan tengok cite tu dengan volume yang amat slow ataupun mute.. hahaha.. bile deme dah tahiyat akhir baru cecepat tutup tv sambil bergegas berebut2 bilik ayo untuk amik smayang.. ngahahha.. moral: jangan smayang depan tv dan jangan tengok tv sampai tak smayang.. dosa wooo..

agak2 ade ke budak yang tak penah tengok cite doremon ni?

NINJA BOY

teman gemor nengok cite ni masa dedulu sebab ade sekor kucen kat dalam cite ni name die "hemo" dia ske gelak "hemo hemo hemo hemo hemo.." kengkadang tu sampe tebawak2 keskolah bile nak gelakkan kengkawan teman gelak cenggitu jugak.. ngehehehe.. cite ni lawak pasal deme betige ni suke wat lawak bongok.. dahla deme tu wat lawak bongok2.. pastu mempunyai pulak cekgu2 yang kengkadang jauh berjuta lipat kali gande lebih bongok daripade deme.. hahaha.. cite ni punye efek jugak amat beso hingga mampu membuatkan teman menipu ustazah kat skolah agama.. [dont blame me again.. kekecik aku tau ape.. huhu..] untuk keluo awal daripada skolah dan balik ke umah smata2 nak menengok cite ni kat tv.. alasan memacam la bagi kat buku keluar awal tu.. main bola untuk wakil skolah la.. [padahal tak pernah join bola pun..haha..] athma la.. sakit itu la.. sakit ini la.. last2nye mak pun dah tak larat nak layan perangai teman yang slalu bebenor monteng lalu mak mengambil keputusan drastik untuk memberentikan teman daripade skolah agama.. "ngko tak payah la skolah senang.. maleh aku mendengo ustazah ngko tu ngadu je" rupe2nye ustazah tau teman saje2 nak balik awal.. ngahahaha.. padan muke kat teman sniri la jugak.. dah beso2 ni menyesei pasei kekecik dulu tanak blajo bebetul dah tua2 ni mule la nyesei rasa jahil.. huhu.. moral: melentur buluh biarlah daripada rebungnya.. sesal dahulu pendapatan sesal kemudian takde gunenye..

yang sorang tu perangai cam nobita..[muke pun lebeh kuang] yang sorang tu takleh nampak duit.. yang kecik tu asik beringuih je idong.. yg si hemo tu memang pantang nengok orang senang.. asik nak ngenekan orang je..

TOMATO MAN

ni satu lagi cite yang membuatkan teman tak gi skolah agama.. biasa beselang seli harinye ngan ninja boy.. kalo tak silap le.. teman ingat lagi lagu tema cite ni.. lagu dia lawak.. tomatok tomatok tomatokk.. tomato tomatokk.. laju gile dia nyanyi.. haha.. adapun jalan citenye spataharam teman udah tak ingat.. hehehe..

tomatoman dengan kendama nye serta geng2nye yang len2

CYBERCOP

cite ni lebeh kuang aje ngan maskman ngan flasman tu.. cume ade le yang spesel sket.. lagu dia ni shooting star memang pemes dikalangan penggile j-pop zaman2 dahulo kale.. yang teman sukenye cite ni bukan ape.. care deme nak dapat senjate tu bes.. cucuk kad kat dinding mana2 kat tiang mane2 pastu keluo le senjata.. meriam ke hape ke.. kengkadang tu keluo celah2 jalan raye.. kengkadang kat pondok telepon.. teman slalu beno le teringat kat cite ni bile teman nak nyucuk duit kat atm HSBC ni.. rase macam pas masukkan pin kod tu nak tekan untuk pilih nak keluokan senjate hape.. hahaha.. tapi malangnye takde pilihan senjate kat situ.. yang ade pertanyaan baki.. pengeluaran wang.. penukaran pin.. takde le pulak senarai meriam.. pistol.. senapang.. laser.. BFG.. hehehe..

cybercop yang aku suke pun yang kale ijau tu.. dia letak bazooka dia kat atas bahu.. kakkooiii~

DRAGON BALL

ni satu lagi cite legend.. dedolu sanggup woo kumpui dwet beli komik dragonballz yang 42 siri tu.. yang syoknye kumpui komik ni pasainye bila susun kat rak dia ade gambo yang bersambung2 daripada siri 1 sampai la 42 tu.. hehe.. tapi kejap je pun simpan menatang tu.. bile dah ramai yang asik pinjam tak pulang2.. lelame satu persatu ilang ditelan zaman tak muncul2 dah kat atas rak tu.. rongak sikit2 lama2 semua siri ilang ntah kemane.. huhuhu.. bila kuo plak cite dragonball gt pnyer komik.. sanggup tu gi kedai buku CPY pastu bayo 5kupang kat cine tu untuk bace komik tu.. padahal dragonball gt mase tu mane de kuo yang versi bahse melayu.. sume bahse cina.. cina pun cina la.. sanggup tengok gambo je.. wat2 paham sniri jalan cite.. hahaha.. ntahape2ntah mase tu.. membazir duit je.. tapi selepas tibi due mula menayangkan animenye di tv.. maka bedoyon2lah manusia melayan cite ni.. tak kire dah bebudak ke orang tua.. semua terpengaruh.. sampai tersebar luas masa tu dengan satu ayat.. "sebenarnya......dragonball ade 7 bijik semuanya..hahahha"

antare watak2 dalam dragonball z..

tapi dolu2 teman ngumpui komik dragonball sebab suke tengok gambo kat tepi komik tu besambung2 bile letak ateh rak.. skang ni teman idak le dah ngumpui komik.. teman ngumpui kitab2 turath ulama dan kitab2 ilmiah plak.. same je konsepnye.. teman tetap suke nengok tulisan yang besambung2 bila semua jilid kitab disusun rapi ateh rak.. [upgrade la.. daripade komik melagha pada kitab ilmiah.. takkan dah tetua pun nak kumpui komik dewata raya lagi.. hehehe..]

kitab2 kabir yang berjilid banyak memang seronok jika dikumpul.. seronok tu makin terase dua tiga ronoknya ketika mengeluarkan duit mase nak membelinye.. hehehe..


~ penaip xhenti2 gelak masa baca entry ni sbb mmg btoi2 terkena kt batang hidung especially time cybercop 2.. dulu selalu main ngn adik2 cybercop ni.. abis pasu bunga mak jadi mangsa tempat tekan2 kuar senjata 2.. begitu juga tomatoman.. siap nangis2 lagi kalo xdpat tgk cite 2.. tp, masa kecik dulu2 jarang dpt tengok tv.. mak da siap wat jadual kat umah.. time untuk tgk tv selalu xd cite best.. time2 2 slalu g main kat tanah.. huhu... awat asyik trkenang kisah lama ni.... ~

3 comments:

sya_ais said...

salam...

wargh...sahabat ana ni dh terpikat n terpaut kat blog ustaz pamie ka???

zinnirah said...

to syakila yg tgh demam,

adeh... sapa yang gatal p pekenal kat cek?? hehe.. kat blog dia ja.. :P

Anonymous said...

kome lupa la.. ada satu citer... Sailormoon... dengan kuasa bulan akan menghukum mu... sebelum citer dragonball... keh keh keh...