Friday, November 14, 2008

Kenapa TESL??

Ramai yang bertanya.. Kenapa amik TESL? Kenapa tak amik Sains ke, atau teruskan pengajian dalam bidang perakaunan? Cita-cita untuk menjadi seorang guru telah disematkan di dalam diri ini ketika semester kedua Form 5. Masa tu dah pasang niat nak jadi Cikgu Fizik sebab markah subjek Fizik cantik sket dari subjek lain. Niat di hati nak berkongsi ilmu pengetahuan dengan semua orang mengenai Fizik. Tapi, niat terbantut bila result SPM kuar.. Hasilnya tak seperti yang diharapkan.. Takde rezeki,mesti ada hikmahnya.. Bila kat matrik, niat untuk jadi pendidik masih lagi menjadi tujuan utama cuma tak tau nak ajar subjek apa.. mmm.. Ada beberapa versi jawapan yang pernah diberikan kepada yang bertanya.

Versi pertama
“Sebab Nabilah suka dengan cikgu Bahasa Inggeris masa sekolah2 dulu.”
Penulis memang mengakui sejak dari sekolah rendah sehinggalah ke matrikulasi, cikgu yang paling rapat dengan diri ini adalah cikgu Bahasa Inggeris. Kalau tidak rapat sekalipun, cikgu Bahasa Inggeris adalah ‘favourite’ teacher waktu zaman persekolahan manakala Bahasa Inggeris adalah mata pelajaran ‘favourite’ ketika itu. Mungkin perhatian yang diberikan oleh guru Bahasa Inggeris membuatkan diri ini menghargai mata pelajaran tersebut. Semasa sekolah rendah, penulis rapat dengan Teacher Siti Haliza kerana beliaulah banyak melatih diri ini kemahiran ‘story telling’ dan ‘choral speaking’. Beliau jugalah yang yang selalu menjadi guru pengiring ke sekolah2 lain sekiranya ada pertandingan di peringkat daerah. Selalu bertandang ke rumahnya yang terletak di belakang sekolah ketika itu untuk kelas tambahan Bahasa Inggeris atas permintaan penulis dan 2 orang kawan yang lain. Benarlah kata orang, perhatian yang diberikan seseorang kepada kita membuatkan kita lebih lebih menghargai dirinya dan berusaha untuk tidak mengecewakannya. Pada masa tu, penulis tak suka duduk kat rumah sebab kalo duk kat umah mesti kene marah ngan mak. (masa kecik2 aku adalah manusia yang paling degil sekali,amat degil..hehe). Ketika sekolah menengah, penulis tak dapat lupakan pesanan terakhir Miss Eisha. ” Don’t let people put no trust in you especially your own parent,dear..” Masa tu, penulis la orang yang menangis paling teresak2 time Miss Eisha nak pindah. Rasa macam dia seorang je yang paham diri penulis ketika di perantauan tu. Miss Eisha pesan camtu sebab satu hari tu ayah penulis datang jumpa dia mintak tolong dia simpankan duit belanja yang ayah nak bagi. Ayah tak nak bagi penulis pegang sebab penulis ni boros sangat bila guna duit sampaikan duit yuran asrama yang patut penulis bayar masa tu pun penulis belanjakan. (first time pegang duit, mana reti nak manage lagi time tu..huhu). Lepas peristiwa tu, trus ayah penulis tak bagi duit kat penulis directly melainkan dia akan mengirimkan duit pada cikgu homeroom (mentor-mentee). Kemudian semasa di matrikulasi sekali lagi menjadi ‘fevret’ Tecer Hasliza. Hehe.. Tapi kejap je dia mengajar kitorang sebab dia kena pindah ikut suami dia kat Kedah. Teacher yang ganti dia ni la yang memberi semangat dan perangsang buat diri ini untuk meneruskan niat menjadi seorang guru Bahasa Inggeris. (Segunung perhargaan buat Selah Comey sebab melalui dialah kitorang rapat ngan Tecer Maznah). Infiniti jutaan terima kasih buat Teacher Maznah atas segala2nya. Baik sangat ngan dia sampaikan dia panggil kitorang untuk tolong dia masa dia nak wat kenduri doa selamat sebelum menunaikan fardu haji. Moga rahmat Allah sentiasa memayungi hidup Teacher Maznah sekeluarga. Tenkiu Teacher!! (”,),”)v

Versi kedua
“Tak nak jadi akauntan sebab bila dah kawen nanti, mesti sibuk”
Haha.. Ini merupakan sebab utama penulis memilih profesion perguruan sebenarnya. Penulis boleh dikategorikan sebagai sebagai seorang yang ‘workaholic’, kalau da buat sesuatu mesti buat sungguh2.. silap2 haribulan penulis ‘berumah’ kat ofis 2 nanti.. Kalau jadi akauntan, hujung2 bulan adalah masa2 yang paling sibuk dan stress terutamanya di penghujung tempoh perakaunan,masa tu la nak selaraskan sume perkara dari atas sampai bawah.. teringat satu iklan dimana seorang wanita yang balik lewat dari kerja membelikan KFC untuk makan malamnya sekeluarga bersama anak2.. Iklan tersebut amat memberi kesan ke atas diri ini. Masa bersama keluarga teramat penting kerana di situ merupakan madrasah tarbiyah pertama wat anak2.. 'Tak nak aku bagi makan KFC kat anak2 aku tiap2 kali balik umah. Huhu.. '

Versi ketiga
“Memang minat Bahasa Inggeris”
Jawapan ni memang femes. Ada yang bertanya,kat umah cakap Bahasa Inggeris ke? Hoho.. Kat umah memang ‘piau’ cakap loghat Pahang. Huhu.. Kadang2 tu ada gak test bakat kat adik2.. Saja nak eksen, tapi dorang buat dek je.. Yang melayan Nabil ngan Akram je la, sebab dorang pun jadi mangsa jadi wakil sekolah untuk story telling. Hehe.. Namun begitu, jauh disudut hati, teringin sangat nak tengok anak2 kampung cam diri ini dapat menguasai bahasa ni. Walaupun tak mampu nak bertutur, cukup sekadar mampu membaca dan menulis sebab bukan semua orang ada kekuatan dan kelebihan untuk bertutur dalam bahasa ni (termasuk diriku.. huhu… camne nak mengajar nanti) , tapi bila tengok situasi sekarang ni, bahasa ini bukan lagi bahasa asing di kalangan masyarakat kita sebab penggunaanya digunakan secara meluas malah telah diangkat menjadi bahasa kedua di Negara ini beberapa tahun yang lalu. Bahasa kedua dan bahasa asing ada perbezaannya. Bahasa kedua merupakan alternatif bagi bahasa kebangsaan dan digunakan secara meluas termasuk di dalam urusan2 rasmi manakala bahasa asing adalah digunakan di dalam kelas2 dan untuk tujuan2 ilmiah sahaja seperti Bahasa Arab,Korean dan Spanish. Di kebanyakkan negara2 di sebelah matahari terbit, Bahasa Inggerís merupakan bahasa asing di negara tersebut contohnya di Korea, Bahasa Inggerís merupakan bahasa asing. Oleh itu, tidak hairanlah sekiranya kebanyakan penduduknya tidak boleh memahami bahasa Inggerís. Mmm.. Sebab apa pentingnya belajar bahasa asing seperti Bahasa Inggeris?(huhu.. bila la nak tukar taraf jadi bahasa asing).. Sebab, bila kita dah menguasai sesuatu bahasa asing, mudah bagi kita untuk memahami mana2 artikel atau perbualan dalam bahasa tersebut yang mungkin mengandungi penyataan2 yang salah mengenai sesuatu,terutamanya mengenai Islam kerana ‘orang di sebelah sana’ mempunyai pemahaman yang salah mengenai Islam. (diri ini sendiri masih belum betul2 faqih mengenai Islam)


Masa isi borang online ke ipta dulu, dari no 1 sampai 6, sumenye letak bidang yang berkaitan dengan Bahasa Inggeris.. Kriteria utama pemilihan pada masa itu adalah universiti. Kalo kat universiti yang diingini tu takde TESL, penulis letak TESOL.. Universiti yang berada di tangga teratas ialah UKM.. Dalam banyak2 universiti, UKM lah universiti yang penulis tak tau langsung latarbelakang dia, xdpt nk bayangkan bagaimana keadaan di sana. Nak amik UIA tak berkesempatan... Selepas UKM, penulis letak UM di tangga kedua, sebab penulis tak yakin untuk dapat UM sebab UM untuk orang yang hebat2.. Selepas UM, letak USM.. Seminggu dalam tempoh isi borang online tu, penulis masih ragu2 dengan pilihan pertama dan kedua. Antara UM dan UKM.. Selah ngan Syakila amik UM.. Wa,Mardi,Wani ngan Yana amik USIM, Ipah ngan K.maa amik UPM, koi ngan Elin je mtk UKM.. mm.. Nak amik UM, penulis tak yakin dapat survive kat sana.. UM,penulis ada dengar sedikit sebanyak cerita mengenainya. Kat sana sume orang teror2, persaingan pun hebat2, takut tak mampu nak belajar dalam suasana yang tertekan walaupun tekanan banyak membantu untuk diri ini dalam situasi2 tertentu. UKM.. tak tahu macamana penulis boleh klik universiti ni dan meletakkannya di pilihan pertama. Alhamdulillah, pilihan Allah sememangnya yang terbaik. Di perbukitan ilmu inilah penulis mula mengenal matlamat hidup ini. Mula bertatih dan merangkak di jalan ini. Perjalanan yang tidak menjanjikan kesenangan di dalamnya,malah dipenuhi duri2 yang tajam menikam. Namun, penulis tidak menyesal kerana memilih untuk menyelusuri jalan ini kerana yakin diri ini memerlukannya..

~ kami serahkan semua hidup pada Allah ~

4 comments:

sya_ais said...

salam...

adeh nabila, awk ingatkn sy ttg kerja2 yg bakal sy lalu nti....

statement "knp sy x nk jd akauntan sbb bz"

hahahah...mmg pn..sy pn x nk jd akauntan jugak tp sy minat sgt akaun...cam na tu???

nti bila keja nti, bleh x koi nk apply kerja dr umah...hahaha..smpai dukung anak smpai buat akaun n report ttg fiancial statement...huhuhu...

(pa benda la yg koi dok merepek kat blog ang ni ha??)ish2 bukan reti nk berubah pn..dh2 stop merapu meraban

Anonymous said...

ASSALAMUALAIKUM...
from nur_of_virtue..
to nabila..
ya habibi coretan ini sgt mengembirakan..hehehe
WHY???
1. ang btul2 ingatkn koi mse kte kat matrik dlu..rndunyer..
2. teacher Maznah..ptt la sibuk duk tnya name teacher fvroute 2..ingat x kte bsuh pinggan sma2 dlu kat umah teacher.
3. En.embi.hahahah.kisah lma. koi pn still ingat kata2 de.so, pasni kte sma2 call de ek.
4. abang shahnun.huahuahua. tiba2 ingat gelaran yg koi dpt "RNR" rock n roll.huhuhu...
5. hahahaha ang mmg sgt2 confidendt even ajaran sesat.hihi.. rndu nk tngok ang present laaa..

xkisah la cter2 yg lepas 2..mmg best yg teramat skali n just nk kata ukhuwah ini xakn putus 4 ever n ever.........
wassalam...

zinnirah said...

syakila..

huhu.. bleh je ang nak dukung anak ang smbil tekan komputer wat report, jangan bagi dia delete@ turn off kan kmputer ang sudah la e.. hehe...

(pandai la anak ang, kecik2 da ajar wat financial report.. :p)

zinnirah said...

selah!!!!!!!

windu bangat2 zaman dulu2... huhu... selah..

* duhai sahabat.. dengarkanlah bicara hatiku ini,
meskipun jarak memisahkan,
namun tiada noktah kasih,
biarlah waktu menentukan nilai ukhwah yang terjalin,
teruskanlah perjuangan hingga ke titisan darah terakhir.....
- sahabat (devotees)
('',),'')v